Dacht jij vroeger ook dat melk goed was voor elk? π₯
Toch niet! Melk veroorzaakt onnoemelijk veel dierenleed en ook voor het klimaat is de productie van melk ontzettend belastend. Runderen hebben een grote methaanuitstoot en de productie van melkproducten vereist heel veel water.
Maar het goede nieuws is dat je helemaal geen melk nodig hebt om lekker en gezond te eten!
Wat zijn de beste melkvervangers?
Er zijn ontzettend veel soorten plantaardige melk. Experimenteer en ontdek welke jij de lekkerste vindt:
Gebruik ongezoete sojamelk of havermelk voor hartige bereidingen.
Soja heeft een hoog lecithinegehalte en is daardoor de ideale binder om pudding, mayonaise of bechamelsaus te maken.
Zoete melk zoals rijstmelk is dan weer heel populair bij kinderen.
Je dagelijkse portie calcium kan je uit allerlei plantaardige bronnen halen. Er zijn genoeg alternatieven waar geen koe aan te pas komt. Denk maar aan tofu, sojabonen, spinazie, tahin, amandelenβ¦
Veel soorten plantaardige melk zijn verrijkt met vitamine B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische plantaardige melk is echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.
Wist je dat?
Een koe enkel melk geeft wanneer ze een jong gebaard heeft? Daarom worden koeien in de zuivelindustrie elk jaar kunstmatig bevrucht. Wanneer het kalfje geboren is, wordt het binnen de 24 uur weggehaald bij de moeder zodat haar melk verkocht kan worden. Vaak huilen ze nog dagenlang naar elkaar. Een stierkalf wordt na zo'n 7 maanden geslacht voor zijn vlees en een koekalf wacht meestal hetzelfde lot als haar moeder.